Multivitaminok a táplálkozásban
A multivitaminok étrend-kiegészítő vitaminok és ásványi anyagok kombinációja, amelyek természetes alapanyagokból vannak kivonva. A természetazonos anyagokat a szervezet felismeri és hasznosítja, míg a szintetikusakat csak kisebb részben képes felhasználni.
Rendelkezésre állnak tabletták, kapszulák, pasztillák, porok, folyadékok formájában.
Az "élelmiszeripari-szabványoknak" kell megfelelni ezeknek a készítményeknek. Nem tartalmaznak gyógynövényeket, hormonokat, vagy drogokat.
Napjainkban nagy szükségünk van táplálék kiegészítőkre, mert egyre kevesebb nyers, élő élelmiszert fogyasztunk.
A zöldségek, gyümölcsök, élelmiszerek már nem tartalmaznak annyi vitamint és tápanyagot mint korábban, a túlnemesítés, feldolgozás, szállítás, tárolás, hűtés következtében.
A mai stresszes életvitel és környezeti ártalmak mellett felfokozódott a szervezet vitamin szükséglete. Ezek mellé fontos kiemelni az egészséges alternatív ételek fogyasztását, például a chia mag.
A szervezetnek nincs szüksége fölösleges adalékanyagokra, színezékekre, tartósítószerekre, hiszen ezek elraktározódnak a szervezetben.
Csak az optimális összetételű készítmények tudnak hatékonyan felszívódni, a fel nem használt anyagok kiürülnek.
Az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság 50 %-a fogyaszt valamilyen formában multivitaminokat, ezért tizenötezer 50 év feletti amerikai orvos egészségének több mint egy évtizeden át tartó követésével arra az eredményre jutottak bostoni kutatók, hogy a multivitaminok rendszeres szedése nem csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatot.
"Úgy találtuk, hogy több mint egy évtized után sem előnyt, sem hátrányt nem jelentett a kardiovaszkuláris betegségek tekintetében" - mutatott rá Howard Sesso, a tanulmány vezetője, a bostoni Brigham és Női Kórház epidemiológusa.
A múlt hónapban hozták nyilvánosságra ugyanebből a követéses tanulmányból azokat az eredményeket, amelyek szerint a napi multivitamin-szedés 8 százalékkal csökkentette a részt vevő férfiaknál a rákkockázatot.
"Különböző lehet a hatásmechanizmus (a rák és a kardiovaszkuláris betegségek esetében)" - kommentálta Sesso a multivitaminok eltérő hatását.
A multivitamin kiegészítés lehet a diéták esetén bizonyos tápanyagok pótlására, néha az alapvető élelmiszerek tápanyagok hiánya miatt, vagy azért, mert a szokásos étrendünk nem tartalmazza az egészséges táplálkozáshoz szükséges vitaminokat,és ásványi anyagokat. A mikroápanyagok és fűszerek megakadályozzák a nagyarányú hiánybetegségeket ezekben az esetekben.