Multi-vitamin kiegészítés

A vitaminok táplálék útján kis mennyiségben jutnak a szervezetbe, ezeknek a szerves anyagoknak a jelenléte nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára fontos élettani folyamatok fenntartásához.

Téli időszakban, vagy diéta esetén, fogyókúra idején, valamilyen oknál fogva a szervezet alultáplált, akkor nem jut a szervezet elegendő vitaminforráshoz, ebben az esetben multivitamin fogyasztásával pótolhatjuk a hiányt.

Az alultápláltság, a helytelen táplálkozás vagy a felszívódási zavarok hipovitaminózishoz, részleges vitaminhiányhoz vezethetnek.A bélflóra meg- semmisítésekor például antibiotikum szedésénél felléphet K, B12-vitamin, biotin hiánya. Szélsőséges esetekben egy vitamin teljesen is hiányozhat, ilyen állapot akár halálos is lehet.

multivitamin.jpg

A multivitaminok a napi szükségletnek megfelelő mennyiséget, vagy annak bizonyos százalékát tartalmazzák. Minden korcsoportnak más mennyiségre van szüksége egyes vitaminokból vagy ásványi anyagokból.

A multivitaminok szedése nem pótolja a helyes táplálkozást, csak kiegészíti azt.

Ha valaki normális vegyes táplálkozás mellett fogyaszt multivitaminokat is, összességében a napi szükségletet meghaladó mennyiségben jut vitaminokhoz, ez ugyan nem fog kifejezetten mérgezési tüneteket okozni, a kiválasztás szervrendszerein távozik a szervezetből.

Olyan vitaminkészítmények, melyek természetes nővényi kivonatokat és teljes vitamin-komplexeket tartalmaznak, ezek fogyasztása ajánlott a mesterséges készítményekkel szemben, ezeket a szervezet jól hasznosítja.