Multivitamin

A multivitaminokat az élelmiszer-kategóriába soroljuk, ezért az élelmiszer-szabványoknak kell megfelelniük.

Nem tartalmaznak gyógynövényeket, hormonokat, vagy drogokat. A multivitaminok, étrend-kiegészítő vitaminok, és ásványi anyagok kombinációja, amelyek természetes alapanyagokból vannak kivonva. A természetazonos anyagokat a szervezet felismeri és hasznosítja.

A feldolgozás, szállítás, tárolás, hűtés következtében veszítenek a zöldségek, gyümölcsök az értékes vitamin és tápanyag tartalmukból, a szervezetben egyre inkább pótlásra szorul. Szükségünk van táplálék kiegészítőkre, mert kevés nyers,élelmiszert fogyasztunk. A stresszes életvitel a környezeti ártalmak mellett felfokozódott a szervezet vitamin szükséglete. A legtöbb betegség oka valamilyen vitamin vagy tápanyag hiányra vezethető vissza.

vitaminok.png

Csak az optimális összetételű készítmények tudnak hatékonyan felszívódni, a fel nem használt anyagok kiürülnek, a szervezetnek nincs szüksége fölösleges adalékanyagokra, színezékekre, tartósítószerekre, hiszen ezek elraktározódnak.

A tolerált mennyiség személyfüggő, korreláció mutatkozik a kor, nem, egészségi terheltség és a vitaminszükséglet között.

A vitaminok nélkülözhetetlen szerves vegyületek, ezekre csak kis mennyiségben van szüksége az élőlényeknek, viszont a szervezetük előállításukra nem képes.

Az emberi szervezetbe a vitaminokat általában a táplálékkal kell bevinni, ez nem igaz minden esetben,egyes vitaminok az elővitaminokból, provitaminokból képződnek. Az antivitaminok, vitamin antagonisták, valamilyen vitamint kiszorítanak az enzimekből. Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek enyhébb esetben a vitaminszegénység súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel.

Túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk, ez például vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki,ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat.

Vegyes táplálkozás fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, figyelemmel kell lenni arra, hogy az ételek elkészítése során főleg a hevítés hatására a vitaminok 10-50 %-a is elbomolhat, elveszhet.A szervezetbe kerülő egyes idegen anyagok ólom, kadmium, egyes gyógyszerek növelik a vitaminszükségletet.

Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.

Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében. Az egészség megőrzéséhez minden tápanyagra, így az ásványi anyagokra is meghatározott mennyiségben van szükség.

Az elemek,melyek részaránya 1 kilogrammonként 100 mg alatt van ezek nyomelemek, az ennél nagyobb mennyiségűek pedig a makroelemek vagy másképpen ásványi anyagok. A nyomelemek, találó a nevéhez, hiszen tényleg csak nyomokban lelhető fel. Függetlenül ettől nagy jelentőséggel bír, főleg az esszenciális  réz, a cink, a króm, a kobalt elemek,mert ehhez feltétlenül szüksége van az élő szervezetnek. Vannak toxikus anyagok mint a higany, ez kifejezetten káros az emberi szervezetre.

Tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a multivitamin-kiegészítő akadályozza a rák, a szívbetegség, vagy más betegségek kialakulását, az előfordulhat, hogy egyes csoportok, számára előnyös a multivitamin kiegészítők szedése a rossz táplálkozás miatt.

Az étrend kiegészítők célja, hogy kiegészítse a vitaminok , ásványi anyagok , rostok , zsírsavak , vagy aminosavak, hiányzó nem elegendő mennyiségben való fogyasztását a diéta esetén vagy akkor ha a szervezetünk jobban igénybe van véve, egy betegség, stressz, túlhajtott életmód miatt.

Kapható tabletták, pezsgőtabletták, kapszulák, ömlesztett por, vagy folyadék formájában.