Multivitaminok, mikrotápanyagok

A multivitaminok táplálék-kiegészítők, melyek vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok kombinációja. A készítmények tabletták, kapszulák, porok, folyadékok, pezsgőtabletták formájában is rendelkezésre állnak. Az injekciós készítmények csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatóak.

A multivitaminok több mikrotápanyagot is tartalmaznak, vitaminokat és ásványi anyagokat, mellyel serkentik az immunrendszer működését.

A multivitaminok nem tartalmaznak gyógynövényeket, hormonokat,vagy drogokat. A minőség meghatározásához elengedhetetlen, hogy az étrend-kiegészítő következetesen megfeleljen a megállapított előírásoknak, azonosításnak, a tisztaságnak, az erő és a kompozíció feltüntetése a csomagoláson és a cimkéken, a tárolási körülmények betartása, a helyes gyártási gyakorlat, az FDA utolsó szabályai szerint.

Nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a multivitamin-kiegészítés a rák, szívbetegség vagy más betegség megelőzésére alkalmas.

Bizonyos csoportok számára előnyös lehet a multivitamin-kiegészítés, mint a helytelen táplálkozás például egy fogyókúra idején, vagy az időskori makula degeneráció,amely általában érinti az idősebb felnőtteket és látás- vesztéssel jár együtt, károsítja a retinát.

multivitami_2.jpg

A multivitamin értékes eszköze lehet a diétázóknak, terhes nőknek, idősebb felnőtteknek és azoknak akik valamilyen oknál fogva nem a tápláló étrendet alkalmazzák.

A multivitamin kedvező hatású a rossz tápláltság esetén, a D-vitamin és a kalcium segít megelőzni a töréseket idős embereknél, a korfüggő makula degeneráció kockázata csökkenthető a cink és az antioxidánsok szedésével.

"Vitamin-és ásványianyag-kiegészítők nem helyettesítik a helyes étkezési szokásokat."

A helyes táplálkozás szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen.