Multivitaminok a táplálkozásban
A tápláléknak az energiát szolgáltató tápanyagokon, az ásványi sókon és a vízen kívül, egyéb járulékos anyagokat is kell tartalmaznia.
A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során főleg a hevítés hatására a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.
Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.
A vitaminok szerves vegyületek, kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az élőlények számára, kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes a a szervezet, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.
A vitaminokat biokémiai aktivitásuk alapján osztályozzák, ezért egy bizonyos vitaminnak akár több, azonos hatású vegyületet is tekinthetünk, amire jó példa az A-vitamin hat vitamerje. Van olyan vitamin, amit bizonyos feltételek mellett képes a szervezet előállítani, ilyen az ember esetében a D-vitamin és a napsütés kapcsolata.
A multivitaminok, étrend-kiegészítő vitaminok, és ásványi anyagok kombinációja, amelyek természetes alapanyagokból vannak kivonva. A természetazonos anyagokat a szervezet felismeri és hasznosítja.
A feldolgozás, szállítás, tárolás, hűtés következtében veszítenek a zöldségek, gyümölcsök az értékes vitamin és tápanyag tartalmukból, a szervezetben egyre inkább pótlásra szorul.
Szükségünk van táplálék kiegészítőkre, mert kevés nyers,élelmiszert fogyasztunk. A stresszes életvitel a környezeti ártalmak mellett felfokozódott a szervezet vitamin szükséglete.
A legtöbb betegség oka valamilyen vitamin vagy tápanyag hiányra vezethető vissza.
A tolerált mennyiség személyfüggő, különbségek mutatkoznak a kor, nem, egészségi terheltség és a vitaminszükséglet között.
Túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk, ez vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki,szintén súlyos betegségtünetekkel járhat.
Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében.
Az egészség megőrzéséhez minden tápanyagra, így az ásványi anyagokra is meghatározott mennyiségben van szükség.
Az elemek, melyek részaránya 1 kilogrammonként 100 mg alatt van a nyomelemek, az ennél nagyobb mennyiségűek pedig a makroelemek vagy másképpen ásványi anyagok.
Az étrend kiegészítők célja, hogy kiegészítse a vitaminok, ásványi anyagok, rostok, zsírsavak , vagy aminosavak, hiányzó nem elegendő mennyiségben való fogyasztását a diéta esetén vagy akkor ha a szervezetünk jobban igénybe van véve, egy betegség, stressz,túlhajtott életmód miatt.
Elérhetőek tabletták, ömlesztett por, kapszulák vagy folyadék formájában is.