Multivitaminok a táplálkozásban

A multivitaminok, étrend-kiegészítő vitaminok, és ásványi anyagok kombinációja, amelyek természetes alapanyagokból vannak kivonva. A természetazonos anyagokat a szervezet felismeri és hasznosítja, míg a szintetikusakat csak kisebb részben képes felhasználni.

Az emberi szervezetbe a vitaminokat általában a táplálékkal kell bevinni,ez nem igaz minden esetben, egyes vitaminok az elővitaminokból, provitaminokból képződnek.

Napjainkban nagy szükségünk van táplálék kiegészítőkre, kevesebb nyers, élelmiszert fogyasztunk.

gyumolcs_vitamin.jpg

A zöldségek, gyümölcsök, élelmiszerek már nem tartalmaznak annyi vitamint és tápanyagot mint korábban, a feldolgozás, szállítás, tárolás, hűtés következtében értékes összetevőket veszítünk el.

 

A stresszes életmód, a környezeti ártalmak miatt felfokozódott a szervezet vitamin szükséglete.

A multivitaminok természetes anyagokból vannak kivonva, nem tartalmaznak tartósítót, szinezéket, és adalékanyagokat sem.

Csak az optimális összetételű készítmények tudnak hatékonyan felszívódni, a fel nem használt anyagok kiürülnek.

Mikor ajánlott a multivitamin szedése?

  • A kiegyensúlyozatlan táplálkozás, mint a fogyókúra, szigorú diéták fennállásakor.
  • Betegséget követő lábadozás időszakában.
  • Jelentős fizikai és túlzott szellemi terheléskor.
  • Dohányzás, túlzott kávéfogyasztás esetében.
  • Fogamzásgátló tabletta szedésének időszakában.
  • A multivitaminok nem tartalmaznak gyógynövényeket , hormonokat , vagy kábítószert.

A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során főleg a hevítés hatására a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.

A vitaminok szerves vegyületek, kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az élőlények számára, kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes a a szervezet, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

Van olyan vitamin, amit bizonyos feltételek mellett a szervezetünk állít elő, ilyen az ember esetében a D-vitamin és a napsütés kapcsolata.

Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében.

Az egészség megőrzéséhez minden tápanyagra, így a vitaminokra és az ásványi anyagokra is meghatározott mennyiségben van szükség.